23 februari 2013

Kabeljauwburgers met tomatensaus

Yotam Ottolenghi's Kabeljauwburgers in Tomatensaus (4 pers)



Voor de visburgertjes:
3 sneden goed witbrood, zonder korst
600g kabeljauwfilet (of andere witvis)
1 middelgrote ui, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt of uit de knoflookpers
60g verse koriander, fijngehakt
1 el gemalen komijn
1½ tl zout
2 grote scharreleieren, losgeklopt
4 el olijfoliel
2 el verse muntblaadjes en 2 el peterselie, grof gehakt, om te bestrooien aan het eind

Voor de saus:
2½ el olijfoliel
1½ tl gemalen komijn
½ tl mild paprikapoeder
1 tl gemalen koriander
1 middelgrote ui, gehakt
125ml witte wijn
400g (1 blik) tomatenblokjes
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
1 teen knoflook, fijngehakt
2 tl suiker
zout, zwarte peper

Begin met de tomatensaus. Verhit een beetje olijfolie in een braadpan en fruit daarin de ui met de specerijen ca. 10 minuten op zacht vuur, af en toe roerend. Voeg de wijn toe en laat nog enkele minuten stoven. Roer de tomatenblokjes, rode peper, knoflook, een halve tl zout en wat zwarte peper erdoor. Laat op een middelhoog vuur nog ca. 15 minuten pruttelen, tot een dikke saus. Proef en voeg nog zout en peper toe als dat nodig is.

Maal voor de burgers het brood in een food processor tot kruimels. Hak de vis heel fijn en doe in een kom, samen met de broodkruimels, knoflook, ui, koriander, komijn, zout en losgeklopt ei. Meng goed met de handen en vorm er 8 ronde burgers van. Ze moeten ongeveer 2 cm dik en 8 cm breed zijn. Ze zijn dan vochtig en nogal los. Om ze wat steviger te laten worden, kan het handig zijn ze een half uur in de koelkast te laten opstijven.
Verhit de olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de burgers drie minuten aan elke kant in twee porties, voeg wat olie toe als dat nodig is. Dit is alleen om ze wat kleur te geven en stevig te maken. Doe alle burgers in de pan, voeg ongeveer 200 ml water toe, genoeg om ze gedeeltelijk onder te laten staan. Dek af met een deksel en laat op een laag vuur in 15-20 minuten gaar worden. Neem de pan dan van het vuur en laat zonder deksel nog ongeveer 10 minuten staan.

Bestrooi met de munt en peterselie en dien op met de saus. Geef er couscous, bulghur of brood bij.


2 opmerkingen:

Marjolein tC zei

Hoi Marion,
Lijkt me een lekker recept, maar kan dit ook ZONDER knoflook?

Groetjes van Marjolein tC

Marion zei

Hoi Marjolein,
Dat kan natuurlijk wel, maar het zal vast niet zo lekker zijn ;-).