23 januari 2013

Zoete wintersalade

Weer zo'n heerlijk gerecht van Ottolenghi. Vorige week gemaakt met een mooi kooltje uit het groentenpakket. Geen savooiekool gebruikt en ook geen papaja, maar het resultaat was toch om te smullen. De foto is niet helemaal scherp, ik kon niet veel geduld opbrengen om netjes in te zoomen, want ik kon niet wachten om eraan te beginnen.

Zoete wintersalade van rode kool

Voor de dressing

100 ml limoensap
1 stengel citroengras, in kleine stukjes gehakt
3 el ahornsiroop
1 tl zoute sojasaus (bv. Kikkoman)
½ tl chilivlokken
4 el milde olijfolie
2 el sesamolie

Voor de salade

150 g macadamianoten
10 g boter
2 el suiker
½ tl zout
½ tl chilivlokken
7 binnenste bladen van een savooiekool (170g), geschaafd
½ rode kool (270g), geschaafd
1 mango, geschild, ontpit en in dunne reepjes gesneden
1 papaja, geschild, pitjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
1 rood pepertje, pitjes verwijderd en fijn gesneden
15 g verse muntblaadjes
20 g verse korianderblaadjes

Doe voor de dressing alle ingredienten behalve de sesamolie en olijfolie in een kleine steelpan en laat vijf tot tien minuten inkoken, tot het dik en stroperig is. Haal van het vuur en laat afkoelen. Daarna zeven boven een kom, beide soorten olie erdoor kloppen en opzij zetten.

Doe de macadamianoten in een hete koekenpan en laat in enkele minuten lichtbruin worden, af en toe omschuddend. Voeg de boter toe en als die gesmolten is, suiker, zout en chilivlokken. Gebruik een houten lepel om constant te roeren, om de noten bedekt te houden met de suiker terwijl het caramelliseert. Let op, dit duurt slechts enkele minuten en de noten kunnen snel aanbranden. Giet de noten op een vel bakpapier en hak grof zodra ze zijn afgekoeld.

Doe de geschaafde kool in een grote kom met de rest van de ingredienten, de noten en de dressing. Maak indien nodig op smaak af met zout en serveer meteen.

6 opmerkingen:

Jan Mark zei

Ik kan bevestigen dat het enorm lekker was!

Annek zei

En wanneer kan de rest van de redactie dat komen bevestigen???

Dorien De Ridder Penninga zei

Kun je deze salade 1 dag vooraf maken?

Unknown zei

Hallo Dorien,

Dat kan alleen de noten op het laatste mment erdoor roeren. De noten worden anders zacht.Anita Bosman

Anoniem zei

Dit is het lekkerste gerecht dat ik ken!!

A! zei

Vervang de ahornsiroop door gembersiroop en het wordt nog lekkerder